10 Nisan 2013 Çarşamba

2. HAFTANIN SONUNDA..


2. HAFTA Ve TARTIŞMA

"SİZCE DENİZDE YA DA GÖLDE YAŞAYAN BİR CANLI İLE AKVARYUMDA YAŞAYAN BİR CANLININ HAYATLARI ARASINDA NE GİBİ FARKLILIKLAR VARDIR?" tartışma konusu başlığı altında ; popülasyon , komminite, habitat , ekolojik niş, flora, fauna kavramlarını gördük ve bunu üzerine ; denizde yaşayan canlılarla akvaryumda yaşayan canlıları karşılaştırdık ve denizde yaşayan bir canlı doğal ortamında fakat bir akvaryum canlısı ise yapay bir ortamdadır. Denizde yaşayan bir canlı hayatta kalabilmek yiyecek bulabilmek için mücadele edecektir belkide başka bir canlıya yem olacaktır. ama akvaryumdaki canlı için aynı şey söz konusu değildir. ortama alışamıyacak belkide suyun ph , sıcaklığı canlıya uymayacak ölecek. yine akvaryumda yaşamını devam ettirebilir üreyebilir çoğalır fakat kendi doğal ortamı gibi olmaz. yine bu tartışmada doğal habitat yapay habitat konusunda geçtik. ve ben başta yapay habitatın olabileceğini savunanlardandım çünkü; habitat " Bir canlının veya popülasyonun doğal olarak yaşadığı, üreyip neslini devam ettirebildiği yerdir. Yani habitat canlının yetişme yeri veya yaşam yeri demektir." neticede akvaryumun içindede yaşamını devam ettirebiliyor üreyip çoğalabiliyor. bunların hepsini akvaryumda gerçekleştiriyor. sonra araştırmalar sonucunda yapay habitatın olmadığını canlılın asıl adresi olduğunu öğrendim örnegin bir balinanın habitatı açık okyanuslar yani canlının adresi olduğunu öğrenmiş oldum. Ve yine bilimin insan için yapıldığını da vurgulamak isterim ..

28 yorum:

  1. yorumuna katılıyorum hilalcim.. ben de yapay habitatve doğal habitatı önce bi karmaşa içine girdim olabilir mi olmayabilirmi diye..ve sonunda rotamı buldum o tartışmada ve yapay habitatın olmadığı savunucularındandım..

    YanıtlaSil
  2. Başta yapay habitatın olduğunu düşündüm bende tatlım tıpkı ekosistemde yapay ve doğal olarak ayrıldığı gibi fakat yaptığımız tartışmalar sonucu ve araştırmalara dayanaraktan yapay habitat diye bir şey olmadığının kanısına vardık.

    YanıtlaSil
  3. arkadaşlar doğal yapay habitattan ziyade akvaryum ile denizlerde yaşayan canlıların yaşam farklılıkları buda en önemli fark birinin habitatı çok dar olması, diğerinin habitatının çok geniş olması diyebiliriz...

    YanıtlaSil
  4. celal akvaryum bir canlının habitat ı değildir.
    canlının yaşama alanı ne geniş kadar geniş ise yaşama şansı da o kadar fazla olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. evet hilal dediğin gibi bilim insanlar için vardır ve bu bazı insanlar bazı hayvanlara yapay habitat oluşturduklarını sanıyorlar. böyle insanların habitatlarını değiştirmemeiz gerekiyorki yapay habitatin olmadığını anlasınlar...

    YanıtlaSil
  6. akvaryumda ki canlıların yaşam alanının kısıtlığı ve denizde ki yaşamlarının genişliliği... doğal habitatlarında yaşamalarıyla insanların yapmaya çalıştıkları yapay ekosistem kesinlikle aynı şey değil...

    YanıtlaSil
  7. daha önceden de belirttiğim gibi bir canlının habitatını oluşturmak için bütünüyle butün doğa olaylarını bir araya getrmemiz gerek. tek hücreli bir canlının dahi yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmesi için tüm ekosistemi önüne sermek gerek. beşeri bir varlığın bunu yapamayacağı gerçeğiyle yapay habitatın olmayacağını öğrenmiş olduk.

    YanıtlaSil
  8. başta benim de algılayamadığım '' doğal '' kelimesine dikkate alırsak herşey aydınlanmış olur arkadaşlar

    YanıtlaSil
  9. akvaryum yapay habitat değildir. burdan hilal yiğit'e sesleniyorum hilal saçmalama yapay habitat yoktur.:D

    YanıtlaSil
  10. her canlının yaşam alanına uyumlu olduğunu ve orada yaşaması gerekir.

    YanıtlaSil
  11. yapay habitatın olmadığını öğrenmen güzel :-)

    YanıtlaSil
  12. ilk başlarda bizde bu yanılgıya düşsekte yapay habitat yoktur:)

    YanıtlaSil
  13. yoğun bir tartışmanın sonunda yapay habitatın olmadığını öğrendik:)

    YanıtlaSil
  14. çok uğraştık ve yapay habitatın olmadığını öğrendik sonunda.

    YanıtlaSil
  15. yapay habitat yoktur habitat canlının doğal adresidir. akvaryum balıklarının çoğununda akvaryum balığı olmadan önce yada atalarının mutlaka habitatı vardı ancak akvaryuma alındıktan sonra yapay ekosisteme alınmış oldu.

    YanıtlaSil
  16. habitat ile yapay çevre çok açık bir kavram yanılgısına neden oluyor..

    YanıtlaSil
  17. tartışmalardan sonra yapay habitatın olmadığını kavradık...

    YanıtlaSil
  18. doğru yolu bulduğuna sevindim hilal :)yapay habitat yoktur. akvaryumda yaşayan canlılar yapay ekosistemde yaşamaktadır.

    YanıtlaSil
  19. gençler yapay habitat yoktur nokta :)

    YanıtlaSil
  20. aynen yoktur yapay habitat

    YanıtlaSil
  21. yapay habitat yok en iyi bunu kavradık sanırım :)

    YanıtlaSil
  22. canlıları akvaryuma koyarak onların yaşam alanlarını kısıtlamış oluyoruz.

    YanıtlaSil
  23. habitat ile yapay çevreyi karıştırmamak lazım insanların isteğiyle ordaysa bir canlı orası onun yapay çevresidir.

    YanıtlaSil
  24. sözkonusu canlıların doğal habitatlarında yaşamlarını sürdürmesi ile insanların yapmaya çalıştığı yapay yaşamalanları bir olamaz.

    YanıtlaSil
  25. canlıları yaşatmak istiyorsak doğal ortamlarından ayırmayalım...yapay habitat yoktur.

    YanıtlaSil
  26. Haklısın yapay habitat yok

    YanıtlaSil